Switch to english

WhyRAR.omfg.se!


Varför RAR?
Rar-hub, rar only, rar e bäst, jag delar bara rar osv. osv. När det pratas om "RAR" så är det allt som oftast original-releaser som menas...
 1. Vad är en original-release?
 2. Hur ser en original-release ut?
 3. Varför har katalogerna så konstiga namn?
 4. Hur ska en original-release INTE se ut?
 5. Vilka är de stora fördelarna med original-releaser?
 6. Hur använder jag en original-release?
 7. Hur håller jag koll på de senaste releaserna?
 8. Jag får inte plats med både rar-arkiv och uppackat!?
 9. Då tar jag och packar ner alla mina grejor till RAR då!?

Vad är en original-release?

Original-releaser är packeterade rippar av filmer, program, spel och musik som är släppta av organisationer och grupper som specialiserat sig på att just framställa såna här releaser, sk. releasegrupper. Exempel på sådana är DEViANCE, ViTE, LOL, RNS. Fördelen med att ladda dessa releaser är att du vet precis vad det är du får istället för att tanka ner en avi som någon som inte förstår sig på hur man rippar har skapat. Alla release-grupper följer dessutom en uppsättning gemensamma regler som de tillsammans har skapat, dessa regler hjälper till att säkerhetställa hög kvalitet på rellarna!


Hur ser en original-release ut?

Hur en release är uppbyggd är lite beroende av vilken typ av release det är, dvs. vilken "sektion" den tillhör. Gemensamt för alla releaser utom musik är att rippen (alltså spelet, programmet, filmen osv.) alltid ligger packad i ett antal rar- eller zip-arkiv. Detta är för att på olika sätt underlätta vid nedtankningen av releasen samt i viss mån också av tradition.

Det finns en mängd olika sektioner, nedan ser du exempel på några av dem..

Vanliga sektioner är: TV, DIVX, VCD, SVCD, APPS, 0DAY, GAMES, XBOX, PS2, DVDR, MP3, MVID

Några typiska releaser och deras utseende:
En film/tv-episod:
Grease.1978.DVDRip.XviD-aNBc/ (alltså katalognamnet)

Innehåll:
Sample/ (katalog med ett litet stickprov)
Subs/ (ibland följer det med undertexter)
Covers/ (ibland finns en katalog med omslag, sällsynt)
.nfo (information om releasen, allmän och teknisk)
.sfv (checksummor till rar-arkiven)
x antal rar-arkiv

Exemplet ovan är en xvid-film, då innehåller rar-arkiven en vanlig .avi-fil. Om det däremot hade varit en film i SVCD eller VCD så hade rar-arkiven innehållit en spegling av en cd-skiva (image), troligtvis i formatet bin/cue.

Ett spel:
TOTAL.CLUB.MANAGER.2004-DEViANCE eller Midnight_Race_Club-iMMERSiON

Innehåll:
.nfo
.sfv
x antal rar-arkiv (bin/cue eller iso)

Samma sak gäller för sektionen APPS.

En mp3-release:
VA_-_Clubmaster_Vol.1-2CD-2003-MOD (huvudkatalog)

Innehåll:
.nfo
.sfv
.m3u (spellista med alla låtarna)
x antal mp3-filer (OBS! ej nedpackat)
Ibland covers

En mvid-release (musikvideo):
Cypress_Hill-Insane_In_The_Brain-Vood2003-SVCD-2003-UVZ

Innehåll:
.nfo
.sfv
.mpg eller .m2v för själva videon. (OBS! ej nedpackat)

En 0day-release:
(program som går att installera direkt utan att behöva brännas/mountas)

Ahead.Nero.Burning.ROM.v6.6.0.3.Ultra.Edition.Incl.Keygen.WORKING-ORiON eller FlashFXP.v3.15.Build.1054.Beta.SCENE.EDITION.WinALL-Pandora

Innehåll:
.nfo
file_id.diz
x antal zip-arkiv (med rar-filer inuti)

Detta är den äldsta standarden (sedan 80-talet) och är fortfarande den mest använda (räknat i kvantitet). Releaserna består ALLTID av ZIP-filer och ALDRIG av RAR- eller ACE-arkiv! På grund av åldern, saknas SFV-filerna. Det enda som kontrolleras är filernas antal genom att leta efter ett stycke i filen file_id.diz där antalet filer är utskrivet (detta stycke ser ut på följande vis: [xx/xx] ).

Ibland så stöter man på 0day-releaser som har RAR-arkiv i storlekarna 1.44, 2.88 eller 5MB, detta är uppackade releaser och består från början av ZIP-filer. Var dessutom medvetna om att det räcker att dela ut ZIP-filerna om ni inte har NFO-filen eller file_id.diz, då dessa alltid kan hittas i den första ZIP-filen för releasen.

Samma standard som här ovanför gäller för följande sektioner:

EBOOK - (Oreilly.Learning.C.Sharp.eBook-LiB)
PDA - (GPS.Tuner.v3.5f.ARM.PPC.Cracked-RCAPDA)
GBA - (Harry_Potter_And_The_Sorcerers_Stone_USA_GBC-MNC)
GAMERiPS - (Sid_Meiers_Pirates-DVN)

Om det rör sig om GAMES-, APPS- eller SVCD-releaser så innehåller releasens rar-arkiv en spegling av en cd-skiva med filmen/programmet/spelet på. Det är alltså en spegling av en komplett cd-skiva som kan brännas med tex. Nero eller läsas med
daemon tools.

I releasen finns ju också en SFV- och en NFO-fil. SFV-filen innehåller checksummor till de rar-arkiv som releasen består av (En checksumma är summan av de tecken som finns i filen). Det innebär att du med hjälp av denna checksumme-fil kan kontrollera att du fått ner en helt korrekt release utan överföringsfel och liknande, aka. "sfv-checka". I NFO-filen hittar du information om releasen, som tex. vilket format filmen har, vad programmet används till eller hur man crackar spelet. nfo-filen är klartext och kan öppnas i notepad, gärna med typsnittet Terminal. Eller så kan du associera .nfo-filer med en nfo-viewer som tex. DIZzy.


Varför har katalogerna så konstiga namn?

I reglerna jag nämnde tidigare finns tydliga riktlinjer uppsatta för hur en viss typ av release skall döpas. Detta för att all nödvändig information skall finnas med på alla releaser. Enhetlighet skapar tydlighet, tänk dig om alla grupper skulle ha egna sätt att namnge releaserna. Det är också så att releaserna sprids på flera olika plattformar. Vissa av dessa klarar inte av specialtecken så som å, ä, ö eller mellanslag. För att förhindra risken för fel så tillåts endast en viss uppsättning tecken.

Upp


Hur ska en original-release INTE se ut?
 • INTE ha omdöpta katalognamn! "[DVD] - Grease (1978)".
 • Den ska INTE sakna .nfo eller .sfv. (eller någon annan av ovan nämnda filer)
 • Naturligtvis SKA alla rar-arkiv finnas med.
 • Och sist med inte minst, sample SKA vara med! Alla film-/tv-rellar inkluderar sample, om du hittar en release som saknar det så är har samplen försvunnit någonstans på vägen till dig! Be andra om hjälp att hitta den..

Konstiga filer/kataloger som ska tas bort:

"100%completed@700mb_by_someone"
.debug, .raceinfo, .missing, .checked, .message, .ioFTPd, raidenFTPd.acl

Detta är kataloger och filer som skapas vid överföring av releaserna, de har inget värde och ska tas bort!


Vilka är de stora fördelarna med original-releaser?
 1. Tack vare att releaserna delas upp i mindre delar så slipper du tanka om hela releasen på en gång om något skulle gå snett och en fil blir korrupt.

 2. Du kan kontrollera att allting kommit ner korrekt genom att kolla mot SFV-filen. Därmed vet du alltid att att du har fått ner en komplett oskadad release av det du tankar.

  Detta innebär alltså att du har exakt samma filer på din dator när du tankat ner och packat upp releasen som den som rippade filmen och skapade releasen. Detta istället för att tanka en uppackad .avi-fil som kanske skickats hundra gånger mellan olika personer och där det finns en väldigt stor risk att överföringsfel kan ha uppstått. Detta behöver inte betyda att filmen inte fungerar, men det kan tex leda till färgavikelser eller så kallade freeze frames.

 3. Du kan ladda ner från flera källor samtidigt på ett smidigt sätt. Och på så sätt maximera din hastighet.

 4. Vi får ett standardiserat sätt att dela på, vilket DC naturligtvis tjänar oerhört mycket på. Du lär dig känna igen en bra release och slipper tråkiga överaskningar så som dåligt rippade filmer som någon amatör skapat.


Hur använder jag en original-release?

Först och främst måste du se till att alla rar-arkiv är intakta. Även om du har aktiverat check-funktionen i DC++ så är det god idé att även ha ett specialiserat program för ändamålet då DC++ inte alltid är pålitligt. Det finns flera olika program som du kan använda för att sfv-checka, ett tips är hkSFV som är både snabbt och smidigt med många fina funktioner. När du har installerat ditt sfv-program så är det bara att dubbelklicka på sfv-filen för att kolla releasen. hkSFV skapar även ett val i högerklicksmenyn så du kan klicka på en hel mapp och kolla alla releaser som finns i mapparna under.

När alla rarfilerna överenstämmer med checksumman kan du packa upp dem. Detta gör du enklast med winrar. Du öppnar den första filen och väljer extract sedan fortsätter winrar automatiskt att packa upp resterande rar-arkiv. Den första filen är oftast den som slutar på .rar eller part01.rar om samtliga filer har ändelsen .rar, den kan också vara .001 beroende på hur filerna har namngivits.

För att det ska finnas en bra tillgång på original-releaser är det självklart viktigt att du när du tankat ner releasen delar den orörd så att andra också kan utnyttja fördelarna med en orörd original-release. Detta innebär att du delar de releaser du tankat HELT orörda inte uppackade eller omdöpta på något sätt. Det är också viktigt att du SFV-checkar allting innan du delar det för att undvika att korrupta filer sprids. I DC++ kan du som sagt aktivera en automatisk sfv-koll som körs vid nedladdning. Funktionen finns under avancerat i inställningarna och heter "Aktivera automatisk sfv-koll".


Hur håller jag koll på de senaste releaserna?

Det finns speciella sidor på nätet som lägger upp information om de senaste releaserna. Exempel på sådana är tex www.nforce.nl som väl är den mest använda just nu. På nforce finns allt från filmer och tv-serier till pc-spel och xbox. www.vcdquality.com är en annan sida där man dessutom kan betygsätta filmreleaser och därmed se vilken release man bör välja. Även den gamla trotjänaren isonews finns att tillgå!

Stora siter:
 • www.nforce.nl
 • www.vcdquality.com
 • www.theisonews.com
 • www.swedupe.com

  Svenska releaser:
 • www.swecheck.net
 • www.swenews.info

  Mp3or kan du hitta här:
 • www.grokmusiq.com
 • www.mp3hq.net

  Program (xbox relaterade) finns på:
 • www.xbins.org

  Konsol-spel:
 • www.console-news.org

  Upp


  Jag får inte plats med både rar-arkiv och uppackat!?

  Detta är en kommentar som ofta fälls i diskussioner kring rar. Den enkla lösningen är att helt enkelt inte ha både rar-arkiven och de uppackade filerna sparade. Lagra alla dina releaser på hårddisken i rar-arkiv. När du sen känner för att se på en film så packar du helt enkelt upp den till en temp-mapp, tittar på filmen, och tar sen bort den uppackade filen i temp-mappen. Uppackning av en vanlig film tar max 3 minuter och vägs med hästlängder upp av alla fördelarna med att tanka och dela rar.


  Då tar jag och packar ner alla mina grejor till RAR då!?

  NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ! Aldrig aldrig aldrig packa ner uppackade originalreleaser... är de uppackade så är de, inget kan ändra på det! Vitsen med rar är att de rar-filer du laddar hem är EXAKT samma filer som de som packades av releasegruppen från början. Ompackning får INTE ske under några som helst former!!

 • >>> Fortsätt till DC-Spirit guiden >>>


  Så här ska det INTE se ut...

  Den här sidan är ett ihopkok av guider, texter och förklaringar.. sammanställt och förtydligat. Tack till alla som har hjälpt till!

  Sprid gärna adressen till denna sida - http://whyrar.omfg.se
  Använd också gärna texten, ändra den efter behag, skriv dock med källa.
  Känner du att du vill tillägga eller ändra något på denna sida skicka gärna ett mail till whyrar hos omfg.se.

  RESERVATION: Denna guide är inte på något sätt anknuten till någon fildelningssajt eller -server.


  Upp