Switch to english

WhyRAR.omfg.se!


DC Spirit?
Hur kan jag genom att beté mig på ett visst sätt, hjälpa mig själv att få hem grejor på dc?
En liten guide till hur man ska vara på dc för att förbättra läget!
  1. Share
  2. Original
  3. Dela original
  4. Uptime
  5. Slots
  6. Ratio
  7. Passive
  8. Avslutningsvis

Share
Det finns en mycket enkel gyllene regel! Ha sånt som du själv laddar hem i sharen. Om du har hämtat det så är det troligt att någon annan också vill ha det, håll din share uppdaterad med nya grejor. Dina kompisar i hubben gör det för att du ska kunna få tag på den där nya filmen så det är väl ganska hyggligt att själv dela ut den när du fått hem den så att andra också kan ladda. De källor som får in nytt material är ofta hårt belastade, om du kan avlasta dem genom att dela ut något du tagit hem betyder det att du själv får lättare att få hem något splirrans nytt. Tänk så här, är det inte bättre att användare tar upp dina slots istället för slots hos dem du själv vill ladda från?


Original
Det finns ett sedan länge etablerat system för hur material sprids, original-releaser känns enklast igen på lite speciella katalognamn som talar om vem som rippade filmen eller skivan. Dessutom innehåller originalrippar alltid .nfo-filer med lite info, och om det är film så är den delad i bitar med RAR. Till dessa original finns alltid en .sfv-fil som gör det enkelt för dig att verifiera att allt du hämtat hem är utan fel och att materialet är komplett. En original-release av en film skall alltid innehålla en sample så att man på förhand kan avgöra hur kvaliteten på filmen är. Detta kan enkelt bespara dig ett par timmars download som kunde använts till att hämta en film av bra kvalitet i stället.


Dela original
När du ska titta på en film måste du packa upp filmen, gör det till en temporär plats och spara originalet! Genom att alla delar ut original kan man hitta samma material på flera platser och det blir därmed lättare att sprida materialet. Du kanske tycker det är lite extra jobb att behöva packa upp materialet när du ska titta men tänk så mycket smidigare det är att kunna ladda hem flera delar från olika användare i stället för att vänta på slot i flera timmar för att få hem en stor film. Genom att dela ut mindre filer blir det en naturligt rotation på slotsen så att alla kan få hem stuff i stället för att bara vänta.

Upp


Uptime
Ett vanligt sätt att använda dc är att göra som när man använder ftp, man loggar in och hämtar det man vill och loggar sedan av. Detta är inte bra och den som i slutändan förlorar på det är DU. Man skall alltid eftersträva att ladda upp lika mycket som man laddar hem. Tänk på att om du inte laddar upp något så måste andra personer hämta det de vill ha från någon annan, vilket gör att du själv får svårare att få slots. Även om man har en väldigt långsam uppkoppling är det inte något problem att bidra, det viktiga är kontinuitet. Även 0.5Mbit upload är tillräckligt för att du ska kunna ladda upp nästan en DVDR per dygn till någon annan, och eftersom de flesta inte tittar på film dagarna i ända så kan man genom att ha sin dator igång lite extra ge andra chansen att få hem saker. Åter igen handlar det om att hjälpa sig själv att få hem det man själv vill ha genom att frigöra resurser på andra användare.


Slots
När det gäller slots är fler inte nödvändigtvis bättre. Har man en långsam uppkoppling så håll dig till minsta tillåtna antal då blir hastigheten på slot bättre, med snabbare uppkoppling är det bra att ha några slots extra så att din bandbredd inte blockeras av ett par långsamma nedladdningar.

När det gäller downloadslots så måste man tänka på att inte ta upp fler slots än vad man klarar av i hastighet nedströms. Om du till exempel laddar på 2 slots och redan maximerar din lina så är det ju dumt att starta ytterligare en nedladdning. Resultatet blir bara att du tar upp fler slots men ändå laddar i samma totala hastighet. I DC++ finns en utomordentlig funktion för att hindra detta fenomen automatiskt. Den är lokaliserad under avdelningen "Downloads" och heter "No new downloads if speed exceeds (kB/s)". I rutan där ska du sätta den hastighet du vanligvis kommer upp i totalt, när den hastigheten nås så startar inte DC++ fler nedladdningar. Sitter du på Telias 0.5 Mbit adsl så är ett bra värde 50 kB/s. Observera att detta _inte_ betyder att 50 kB/s är maximal hastighet.


Ratio
Ratio är ett enkelt sätt att avgöra hur mycket man bidrar till hubben, längst nere i DC++ ser man lite siffror, "D" anger hur mycket du laddat hem totalt och "U" hur mycket du laddat upp totalt. För att hubben ska fungera väl måste alla eftersträva att ladda upp lika mycket eller mer än de laddar hem, då kan man garantera att det finns möjlighet för att få tag på sitt material. Om det handlat om godisskålen hemma så är det klart att man kanske vill få lika mycket som man ger, men eftersom bredbandet är en fast kostnad så kostar det inget att ladda upp lite mer, snåla inte med något som är gratis!

Upp


Passive
Det finns två sätt att köra DC, antingen kan man vara i aktivt läge eller i passivt läge. Två passiva klienter kan inte ansluta till varandra utan minst en måste vara aktiv. Det är lite extra arbete om man sitter bakom en router eller liknande att bli aktiv men det lönar sig i längden. När du är aktiv får du minst 20-30% fler personer som du kan ansluta till, vilket gör att du får fler källor att hämta ifrån. Dessutom går sökningarna snabbare och ger mycket fler resultat. Vill du ha hjälp, fråga i main chat!


Avslutningsvis
Följ dessa enkla riktlinjer så kommer du att märka att det blir mycket lättare att få tag på det du vill ha. Hjälp dig själv genom att hjälpa andra helt enkelt. Så sjukt smart och vet du vad det sjukaste är? DET FUNKAR! :)
Den här texten är skriven av GhostNet.
Tack GhostNet, för en mycket bra guide!

Sprid gärna adressen till denna sida - http://whyrar.omfg.se
Använd också gärna texten, ändra den efter behag, skriv dock med källa.
Känner du att du vill tillägga eller ändra något på denna sida skicka gärna ett mail till whyrar hos omfg.se.

RESERVATION: Denna guide är inte på något sätt anknuten till någon fildelningssajt eller -server.


Upp